Firenze

Két nap Pisa után eljátszottunk a gondolattal, hogy mi lenne, ha megnéznénk Firenzét. Szembesülve a pofátlanul alacsony vonatárakkal, már egyértelművé vált, hogy megyünk.
A vonat egyből a város központjában tett le minket. Az első pár órában úgy tűnt, hogy minden út a firenzei dómhoz vezet, aminek építése során a 15. századi Firenze polgárai a lehetetlenre vállalkoztak, megalkotni minden idők legnagyobb, a munkálatok során állványzattal alá nem támasztott kupoláját. A terv Filippo Brunelleschi agyából pattant ki. A vérbeli reneszánsz figura magának való mechanikai zseni volt, mellesleg számos történet maradt fent összeférhetetlen természetéről, ami persze az építészet terén elért eredményeit nem kisebbíti. A művészettörténet a reneszánsz építészet kezdetét a firenzei dóm kupolaépítésétől számítja.
A dóm körül számos túristákra szakosodott üzlet rombolja a kedélyeket. Egy rosszul megválasztott vendéglőben elköltött ebéd után több óráig bámultuk a Michelangelo szobrokat és a reneszánsz festmények sokaságát az Akadémiai képtárban. Annyi a látnivaló, hogy a részletekben és a sokaságban egyszerre veszik el az ide látogató. Ez nem csak a képtárra igaz, hanem egész Firenzére. Kívülállóként szemlélve emberek, autók és látnivalók tömegéből áll a város, azaz zajos, zsúfolt és csodaszép egyszerre.
Körülbelül napnyugtakor értük el a várost átszelő Arno folyón átívelő Ponte Vecchio-t, ami egyben Firenze aranyműveseinek központja is, legalábbis erre enged következtetni a híd két oldalát szegélyező ékszerüzletek hosszú sora.
Úgy terveztük, hogy a vacsorát egy parkban ejtjük meg, de viszonylag hamar kizavartak minket, mert záróra volt. Illetve az túlzás, hogy terveztük, inkább így alakult, de a visszaút előtt jól esett, kicsit kiszakadni a fák közé, a városi forgatagból. Nagy vonalakban ennyit sikerült belesűríteni az egy napos firenzei kiruccanásba.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: