Couchsurfing tapasztalatok

Mindenki szeret utazni. Nyilván nem ugyanoda, de mindenkiben ott lapul egy utazási célpont. Az utazgatás költségvetésének elég nagy részét a szállás teszi ki. A couchsurfing egy, a világ szinte minden szegletét lefedő oldal, ahol regisztrálás után vendégeket lehet fogadni, illetve vendéglátót lehet keresni. Ingyen. Jó lehetőségnek tűnt, úgyhogy regisztráltunk.

Azon kívül, hogy a couchsurfing költségkímélő megoldás, számos egyéb pozitívummal rendelkezik. Nekünk szimpatikusabb úgy ismerkedni egy várossal, országgal, hogy egy ott élő ember “osztja meg velünk a hétköznapjait”. Jó tapasztalat beszélgetni egy helybelivel, aki rengeteg hasznos tanácsot is tud adni, hiszen jobb esetben bővebb, életszerűbb ismeretei vannak városáról, mint egy útikönyvnek. Akár jó barátságok is születhetnek egy egy ilyen élményből. Az instant turista szórakozás, hotellal, meg turistatársakkal turistahelyek látogatásával jóval szűkebb kereteket szab.
Eddig 2 helyen vendégeskedtünk a couchsurfing segítségével. Mindkét helyen nagyon barátságos, érdekes és kellemes embereket ismertünk meg. Róluk már írtam. Holland utunk során töltöttünk el pár napot Ericnél, és Anjanal.

Kell egy fokú bizalom ahhoz, hogy teljesen idegen embereket vendégül lássunk. Most éljük a harmadik vendéglátás tapasztalatait és eddig még csak pozitív tapasztalatokkal gazdagodtunk. Azzal, hogy a világ egy másik szegletéből érkezőt fogadunk, rengeteget lehet gazdagodni. Hoznak valamit a saját nemzetük kultúrájából, világlátásából. Sőt, városmutogatás közben, kicsit mi is turista szemmel nézzük Budapestet.
Nem meglepő, hogy vendégeink mindig párosával érkeznek. Először a két Ines Spanyolországból, akiknek világ körüli útjuk egyik állomása volt Budapest. Pár héttel azelőtt még Nepálban élvezték az életet.
Gondolkodtunk, hogy mi az amit bele tudunk sűríteni szűk 1 hétbe. Volt városnézés Hősök teréstől, Halászbástyástól. Mivel kíváncsiak voltak, P. 2 napig elszántan mutogatta a nevezetességeket. Aztán következett az ismertebb szórakozó helyekkel való ismerkedés. Itt már itthoni barátainkkal karöltve folyt az ismertetés, amit a lányok nagyon élveztek. Gödör, Szimpla kert, kis hamisítatlan magyar késdobálók, ahol megismerhették a kommersz és az igazi pálinka közötti különbséget. Egyik este ellátogattunk egy  kollégiumi buliba is.  Próbálkoztunk gasztronómiai dolgokkal is kedveskedni. Ha jól emlékszem mi rakott krumplit sütöttünk, ők pedig viszonozták Sol Morechoval. Azokon a napokon, amikor nekünk suli volt, vagy munka, a lányok kaptak egy lakáskulcsot és önállósították magukat. Úgy tűnt ez működőképes recept, úgyhogy az őket követő spanyol fiúval és cseh barátnőjével hasonló utat jártunk végig.
Persze más emberekkel máshogy is alakul a program. Ami így van rendben. Carlos és Bara, mint relatíve friss pár, több időt mászkáltak kettesben. Mivel Carlos nagyon szerette a növényeket, sok időt töltöttek a Margitszigeten és Városligetben. Kevésbé voltak nyitottak, velük inkább az otthoni haveros, beszélgetős sörözések alakultak jobban. Szép pillanat volt, amikor Carlos A.-tól kapott egy spanyol magyar nyelvkönyvet. Ennek segítségével dekorálták az ajándék növénykét, aminek cserepén a “Jó szórakozást kívánunk” szabad fordítású felirat díszeleg.
Tegnap érkezett hozzánk a Mexikói származású Viktor, és barátnője Viola, Prágából. Az első estét a Kertemben indítottuk, ami nagyon tetszett nekik. Az hiszem életemben nem beszéltem mexikói emberrel. T.-nek üzenem, hogy az igazi 100%-os mexikói tequilának, igazán nagyon más íze van. Nincs bajom az itthonival sem, de összehasonlíthatatlan Viktor ajándékával. Kíváncsian várom az előttünk álló napokat. Sajnos a hétvége jelentős részét melóhelyen kell töltenem. Majd igyekszem megoldani, hogy mindenre jusson idő.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: